Scroll Top

Game art @ Скопје

Во гејмингот и понатаму најбараните позиции се уметниците. 2Д артист, 3Д артист, аниматор, Креативен директор, props, околина, концептуален дизајн… не им се знае бројот.

Затоа SGA тргнува во мала турнеја низ регионот. Во соработка со MGI и МАГДА претставуваме митап посветен на оваа тема. Во срцето на Скопје разговараме за разновидноста на оваа креативна професија која крајно исполнува, без разлика дали сте фан на AAA, инди или индивидуална работа. Овој настан SGA ќе го искористат и да спорелат информации за нивните Playing Narratives, проект низ кој младите се запознаваат со гејмингот.

ПРЕДАВАЊА

  1. Креирање на визуелен стил и асети за АА – Што е визуелен стил во игрите? Креирање на визуелен стил за Odium to the Core. Како изгледа креацијата на карактер за Скопје од идеја до реализација во игра.
  2. Гејм арт во инди игри: фусија на креативноста и гејмингот – Што е тоа што ка прави играта? Нејзината приказна, механика, атмосфера, звук, карактери,… но до овие компоненти мора да се стигне преку конципирање, а тука клучен момент е гејм арт. Ќе поминеме низ повеќе важни точки за гејм арт, градење и практична употреба на визуелни библиотеки, пренесување на концептот на хартија (или екран), наоѓање адекватен стил за проекти како и други основни компоненти од оваа област.
  3. Pocket-Sized Art: The Magic Of Making Optimized game assets – за најмалите екрани важат други правила, без разлика дали станува збор за карактери, UI или мапа. Овие игри требаат секојдневно да ги „враќаат“ играчите во нивните светови, па затоа овде креативната насока е малку поразлична.
  4. Playing Narratives – билет за влез во гејминг индустријата

Влезот е бесплатен, а по завршувањето на предавањата ве покануваме да останете за да се запознаеме и со пијачка да продолжиме муабет за нашата омилена тема, видео игрите. Се гледаме во Netaville.

***

Белешка од SGA

Ove godine, ovaj program ne bi bio moguć bez podrške projekta RECONOMY, kao i posvećenih partnera iz industrije – kompanija 3Lateral / Epic Games, Ubisoft Belgrade, i Two Desperados. Pored njih, u projektu učestvuju i platforma i festival A Maze. / Berlin, kao i Goethe-Institut i Francuski institut u Srbiji.

RECONOMY je regionalni inkluzivni i zeleni program ekonomskog razvoja Švedske razvojne agencije Sida, koji sprovodi HELVETAS Swiss Intercooperation, u saradnji sa organizacijom Help – Hilfe zir Selbsthilfe e.V i ostalim partnerima u zemljama Zapadnog Balkana i Istočnog Partnerstva.

SGA, MGI & МАГДА
29.9.2023
18:00
Македонски / Српски
Бесплатно
Говорници
Dark-1, co-founder
Creative Director

Симон Стојановски е 2д и 3д артист кои има работно искуство како графички дизајнер, аниматор, 3д моделер и текстурер. Има дипломирано на факултетот за Мултимедија и дизајн на ФОН каде што исто така работеше и како графички дизајнер и аниматор. Во ОXO продукција беше главен аниматор на повеќе кратки филмови, цртани и емисии. Последните 5 години е дел од инди студиото за игри Дарк-1 како еден од основачите и Арт директор на игрите „Odium to the Core“ и „Скопје“.

Shosha Games
2D illustrator

Родена во Белград, Јана е растена со боички во раката и игри на телевизорот кои ќе станат начинот на изразување на нејзината креативност. Завршува Средно графичко училиште, а потоа се запишува на Фалутетот за применета уметност на смерот за Анимација. Нејзиниот филм „Ноќна мора“ со кој дипломира е ко-финансиран од Филмскиот центар на Србија. Во меѓувреме работи како фриленсер илустратор, концепт артист и ги надградува своите уметнички вештини. Во 2021 се пријавува на Playing Narratives програмата на SGA каде што всушност сфаќа дека тоа е нејзиното место – гејмингот. На крајот на 2022 се приклучува на тимот на Shosha Games каде работи како 2Д илустратор и концепт артист.

Shosha Games
2D illustrator

После дипломирањето на Меѓународниот универзитет во Нови Пазар, на отсекот за ликовни уметности со фокус на сликарството, Јасна донесува одлука да ги замени своите четкички за сликање со дигитално пенкало и од тогаш е потполно посветена на дизајнирањето за игри. Веќе 5 години е дел од тимот на Webeling Games каде работи како 2Д артист. Иако има огромно искуство, повремено се соочува со стравот од празно платно за цртање. Страста према игрите од секогаш била присутна во нејзиниот живот. Сака да игра puzzle игри и затоа има посебна дарба за нивно креирање.